Image via wikipedia
by Anima in
NEA ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

# Worlds 2014 αφιέρωμα

Έφτασε η ώρα για το αφιέρωμα στα Worlds του 2014. Πρόκειται για το τουρνουά στο οποίο η Κορέα επιβεβαίωσε την κυριαρχία των ομάδων της στην παγκόσμια σκηνή, ενώ πολύς κόσμος έχει χαραγμένη αυτή την διοργάνωση στο μυαλό του για το theme song “Warriors”, το οποίο έγινε σήμα κατατεθέν όχι μόνο του παγκοσμίου πρωταθλήματος League of Legends αλλά γενικότερα των esports.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014, μετά την τεράστια επιτυχία των τριών προηγούμενων χρόνων, ήρθε με πολλές αλλαγές. Καταρχάς, ήταν το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ασία και μάλιστα όχι σε μία, αλλά σε τρεις χώρες. Πιο συγκεκριμένα, τα groups A και B έλαβαν χώρα στην Ταιβάν, τα groups C και D στη Σιγκαπούρη, ενώ τα playoffs έγιναν στη Νότια Κορέα, με τον τελικό να διεξάγεται στο Seoul World Cup Stadium, το οποίο μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 66.000 θεατές!

Η δεύτερη πολύ μεγάλη αλλαγή αφορούσε τη δομή των brackets. Πλέον οι ομάδες (που από 14 αυξήθηκαν σε 16) πήγαιναν όλες στο group stage, χωρίς να υπάρχει απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά. Έτσι, δημιουργήθηκαν 4 groups των 4 ομάδων, με τις ομάδες να τοποθετούνται ανάλογα με την θέση στην οποία τερμάτισαν στα αντίστοιχα πρωταθλήματά τους.

Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που στα Worlds συμμετείχαν ομάδες από την Τουρκία (Dark Passage) και τη Βραζιλία (KaBuM! e-Sports). Την 16άδα συμπλήρωναν 3 ομάδες από την Ευρώπη (Alliance, Fnatic, SK Gaming), 3 από τη Βόρεια Αμερική (TSM, Cloud9, LMQ), 3 από την Κίνα (EDward Gaming, Oh My God, Star Horn Royal Club), 3 από τη Νότια Κορέα (Samsung Blue, NaJin White Shield, Samsung White) και δύο από την Ταιβάν (ahq eSports club, Taipei Assassins). Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στον κόσμο η απουσία των παγκόσμιων πρωταθλητών SKT, οι οποίοι λόγω των πολλών αλλαγών στο roster τους δεν κατάφεραν να περάσουν από τα regional finals, αφού γνώρισαν τον αποκλεισμό από τους NWS.

Najin White Shield – Image via leagupedia

Ήδη από το group stage το τουρνουά ήταν εντυπωσιακό, με τον κόσμο να δίνει το βροντερό παρόν σε κάθε παιχνίδι. Φυσικά, δεν μπορούσε να λείπει η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης. Οι Alliance, οι οποίοι είχαν τερματίσει πρώτοι στο Summer split και πήγαιναν στο παγκόσμιο με πολλές αξιώσεις, ήθελαν μία νίκη επί των πολύ κατώτερων KaBuM για να πάνε στο 4-2 και να δημιουργήσουν τριπλή ισοβαθμία στον 4ο όμιλο, μαζί με NaJin White Shield και Cloud9.

Όμως, οι KaBuM είχαν διαφορετική άποψη. Με μία εξαιρετική εμφάνιση, κέρδισαν τους Alliance πετυχαίνοντας την πρώτη και μοναδική νίκη τους και τους πέταξαν εκτός διοργάνωσης από τη φάση των ομίλων. Αυτή η νίκη αποτέλεσε αφορμή για το περίφημο “This is for KaBuM!” των Cloud9, που πρόκειται μέχρι και σήμερα για μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία του League of Legends.

Τα ημιτελικά της διοργάνωσης ήταν καθαρά ασιατική υπόθεση, καθώς καμία ομάδα από την Ευρώπη ή την Αμερική δεν κατάφερε να προκριθεί. Στον πρώτο ημιτελικό βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Samsung Blue με τους Samsung White, με τους δεύτερους να επικρατούν με 3-0 στον “θυγατρικό εμφύλιο” και να παίρνουν το πρώτο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Σεούλ.

Ο δεύτερος ημιτελικός ήταν η επανάληψη του προημιτελικού του 2013, με τους Royal Club να επικρατούν ξανά επί των OMG με 3-2. Έτσι, ο Uzi και η παρέα του είχαν ξανά την ευκαιρία να διεκδικήσουν το Summoner’s cup, καθώς και να πάρουν εκδίκηση μετά την περσινή τους ήττα από τους SKT. Ο τελικός διεξήχθη στις 19 Οκτωβρίου, με 11.2 εκατομμύρια ταυτόχρονους θεατές να συντονίζονται για να τον παρακολουθήσουν ζωντανά.

Το παγκόσμιο του 2014 έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο που είχε τον δικό του ύμνο. Το Warriors των Imagine Dragons αποτελεί μέχρι και τώρα το τραγούδι-σημαία του League of Legends, ενώ είναι ευρέως γνωστό και σε άτομα τα οποία δεν ασχολούνται με το gaming. Θεωρείται επίσης κατά γενική ομολογία ένας από τους καλύτερους ύμνους στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Το live performance των Imagine Dragons στην τελετή έναρξης του τελικού, την καθιστά μία από τις πιο εντυπωσιακές τελετές έναρξης στην ιστορία των esports.

Στον μεγάλο τελικό, οι Royal Club βρέθηκαν απέναντι στο μεγάλο φαβορί Samsung White, οι οποίοι είχαν ηττηθεί μόλις σε ένα game σε ολόκληρη τη διοργάνωση! Παρ’ όλο που κατάφεραν να πάρουν ένα παιχνίδι, το εξαιρετικό ατομικό ταλέντο αλλά και η άριστη συνεργασία του juingler των Samsung White, Dandy με τον Mata, το support της ομάδας, ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους αντιπάλους τους, με την ομάδα από την Κορέα να επικρατεί τελικά με 3-1 και να κατακτά το τρόπαιο.

MVP των τελικών αναδείχθηκε ο Mata, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο παίχτης που “έφερε” στο παιχνίδι το roaming του support με τον jungler στον χάρτη, εμπνέοντας έτσι πολλούς support players. Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά στην ιστορία των τελικών του παγκοσμίου πρωταθλήματος που ένας support παίκτης ανακηρύσσεται MVP.

# Worlds 2014 αφιέρωμα

Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply