
TheRock7
Όπως συμβαίνει και στον παραδοσιακό αθλητισμό έτσι και στο competitive gaming ισχύει το ρητό “Είναι πιο εύκολο να φτάσεις στην κορυφή από το να παραμείνεις εκεί” Μετά τον θρίαμβο του spring split και την συμμετοχή στο EU Masters, η Team Phantasma, καλείτε να επαναλάβει αυτή την επιτυχία και θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του Greek Legends League την ερχόμενη Κυριακή απέναντι σε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, την Ανόρθωση.
Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας των φαντασμάτων που έχει ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς δεν είναι άλλος από τον προπονητή της ομάδας Βασίλη “TheRock7” Βολτή, τον οποίο γνωρίσαμε στην θέση του caster του ελληνικού πρωταθλήματος League of Legends και πλέον έχει κάνει στροφή στην πορεία του, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του coach και όντας άκρως επιτυχημένος ως τώρα.
Το Esportal, βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει με τον TheRock7 λίγες ημέρες πριν την μεγάλη βραδιά του τελικού, με τον ίδιο να μας εξηγεί μερικές από τις διεργασίες που συνέβησαν στην ομάδα για να φτάσει στο επίπεδο που είναι τώρα και να μας λέει επίσης τις απόψεις του πάνω στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μία ομάδα, όπως και τις γενικότερες ιδέες και εμπειρίες του από την θέση του προπονητή.

–Είδαμε την Team Phantasma να πιάνει εκπληκτική απόδοση στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν. Είστε στην καλύτερη σας φόρμα από τότε που ξεκίνησες την προσπάθειά σου στην ομάδα?
“Ναι 100% είμαστε στην καλύτερη μας φόρμα . Αυτό πιστεύω πως οφείλεται στο γεγονός πως ότι αυτά τα οποία συζητάγαμε και θεωρητικά και πρακτικά στις προπονήσεις εδώ και 4-5-6 μήνες πλέον βγαίνουν και μέσα στο παιχνίδι. Σε αυτό επίσης παίζει και μεγάλο ρόλο η ατομική βελτίωση των παιχτών και ότι δέχτηκαν και εκείνοι να αλλάξουν πράγματα από το gameplay τους για το καλό της ομάδας, κάτι που όπως βλέπουμε λειτουργεί αρκετά καλά!“
–Σε τι επίπεδο πιστεύεις ότι βρίσκεστε αυτή την στιγμή συγκριτικά με ομάδες από δυνατότερα εθνικά πρωταθλήματα?
“Θεωρώ ότι από τα μικρότερα ERL (Σερβία, Βέλγιο, Τσεχία, Ιταλία, Πορτογαλία) είμαστε στις τρείς καλύτερες ομάδες.
“Τώρα όσον αφορά τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία και Nordic Championship) θα το πω αλλιώς , κάποια region μπορούμε να τα παλέψουμε, όπως το πολωνικό για παράδειγμα (και αυτό όχι όλα τα teams), όμως κάποια άλλα όχι (βλέπε Γαλλία) . Πιστεύω παρόλα αυτά ότι είμαστε σιγά σιγά στο επίπεδο για να προκαλέσουμε εκπλήξεις και με βάση αυτό μπορούμε να χτίσουμε πράγματα για το μέλλον σαν region”.
–Έχεις πει σε συνεντεύξεις σου ότι το πρόβλημα για την ομάδα στην αρχή του Summer split ήταν η υπερβολική αισιοδοξία και πίστη ότι μπορείτε να τους κερδίσετε όλους εύκολα. Πέρα από τις ήττες που ήρθαν και σας “ξύπνησαν”, υπήρξε κάποιος άλλος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης μέσα στην ομάδα?
“Κοίτα τί έγινε, τα παιδιά κέρδισαν ένα split και όλοι μαζί σαν ομάδα όπως και ο καθένας ατομικά (κανείς δεν είχε κερδίσει έστω ατομικά 1 split πιο πριν). Oλη αυτή η διαχείριση της νίκης βγήκε αρκετά περίεργα και στην προετοιμασία για το Summer split όπως και στην προσέγγιση του παιχνιδιού σε κάποια θέματα. Οι ήττες εφόσον τις διαχειριστείς σωστά πάντα βγαίνουν σε καλό”.
“Αυτό που έγινε μετά to Week 3 (είμασταν 2-4 μέχρι τότε) είναι το θέμα, όπου χτύπησα πιστεύω πολύ τον εγωισμό τους και τους ξύπνησα, Πιο συγκεκριμένα, τους είπα σε ένα call ‘Λοιπόν παιδιά το ξέρετε ότι είμαστε το χειρότερο team στο league , έτσι?’
Σιγή..καμία απάντηση , αρχίσαν απαντήσεις μετά από λίγο του τύπου ‘ε όχι και έτσι , εντάξει παίζουμε άσχημα αλλά…’, τους λέω ‘δεν υπάρχει αλλά παιδιά. Απλά δεχτείτε την πραγματικότητα και πάμε να το βρούμε σιγά σιγά’. Αυτή είναι η ιστορία. Mέχρι τότε είχαμε κερδίσει μόνο Hive και Ζerolag, όπου όλοι θυμάστε πως νικήσαμε την Zerolag”.
–Θεωρείς ότι η επιστροφή του Sanity έδωσε στην ομάδα αυτό που έλειπε από άποψη χημείας?
“Ναι. Δεν ταιριάξαμε με τον Mάκη (έτσι αποκάλεσε χαϊδευτικά τον Make). Έφταιγε ίσως το πώς μπήκαμε στο split? Έφταιγε ότι τελικά δεν ταίριαζε με την ομάδα? Ίσως, ποτέ δεν θα μάθουμε νομίζω. Ο Sanity έδωσε αυτήν την ισορροπία με την επιστροφή του στην ομάδα και είναι ο παίκτης κλειδί για το πώς αρχίσαμε να βρίσκουμε πάλι τον εαυτό μας και τελικά φτάσαμε μέχρι και τον τελικό ξανά”.
–Ό,τι και να γίνει στον τελικό, έχετε πλέον εξασφαλισμένη μία θέση για τα play-ins του EU Masters. Υπάρχουν πράγματα που έχετε βελτιώσει από την τελευταία σας παρουσία και πιστεύεις ότι θα σας κάνουν ακόμα καλύτερους στο τουρνουά που έρχεται?
Μάθαμε πολλά , βελτιώσαμε πολλά , καταλάβαμε ακόμα περισσότερα , και εγώ προσωπικά έμαθα πολλά από το τελευταίο EU Masters.. Θέλω να ξαναβρεθώ στο Main event αν κα ξέρω ότι με τις τελευταίες εξελίξεις ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Θα βάλουμε όμως τα δυνατά μας για να προκριθούμε και αν το καταφέρουμε, αυτή την φορά θα το προσεγγίσουμε πολύ πιο ζεστά από ότι την προηγούμενη και πιστεύω ότι θα πάρουμε παιχνίδια“.
*Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχασε την μία θέση που είχε για το Main Event του EU Masters, κάτι που ανακοινώθηκε εχθές και διαβάσατε στο Esportal.
-Μια ερώτηση σε συνέχεια της προηγούμενης, είσαι της άποψης ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που κρατάνε πίσω από άποψη αποτελεσμάτων τις ομάδες από το GLL και γενικότερα από τα μικρότερα ERLs πέρα από το budget? Και αν ναι, ποιοι θεωρείς ότι είναι αυτοί?
“Τα gaming house παιδιά είναι cheat , έχοντας δει τι διαφορά έχει για παράδειγμα η ομάδα μας όταν είναι μαζί από ότι όταν είναι online, καταλαβαίνω πόσο μεγάλο πλεονέκτημα σου δίνει η καθημερνή επαφή. Ίσως σε άλλες ομάδες να μην ισχύει αυτό (και σίγουρα υπάρχουν άλλες δυσκολίες και εκεί), αλλά πιστεύω πως είναι λιγότερα τα προβλήματα.
“Κατά τα άλλα, το budget για εμένα είναι κυρίως τα Gaming house και ίσως κάποια εξτρά πράγματα σε άτομα (performance coach – περισσότεροι analysts , κτλπ).
Προφανώς το να παίρνουν όλοι καλούς μισθούς είναι πολύ βασικό κυρίως γιατί υπάρχει και το βιοποριστικό ζήτημα στην μέση και δεν θα έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους ,οπότε θα είναι 100% συγκεντρωμένοι στο να πέτυχουν στην εκάστοτε ομάδα τους”.
-Τι θα πρότεινες για βελτίωση των όσων ανέφερες στις ομάδες που δεν έχουν τους πόρους που διαθέτουν οι οργανισμοί στα μεγάλα ERL?
“Καλό coaching staff . Πιστεύω έτσι θα ανέβει η σκηνή. Σωστά άτομα σε σωστές θέσεις χωρίς υπερβολές και εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που δουλεύουν. Ένας καλός προπονητής ή γενικότερα ένα καλό coaching staff, με σωστή δουλειά μπορεί να πιάσει έναν παίκτη και να τον πλάσει που λέμε όπως θέλει. Το βασικότερο σε αυτό είναι αυτοί οι άνθρωποι να ξέρουν τις αρμοδιότητές τους και να είναι επαγγελματίες“.
-Ας περάσουμε σε μερικές ερωτήσεις που αφορούν γενικότερα την απόφασή σου ξεκινήσεις το coaching. Πώς βρίσκεις αυτή την εμπειρία έως τώρα? Θεωρείς ότι είναι ένας τομέας που μπορεί να σε κρατήσει για πολύ καιρό και ποιους στόχους έχεις θέσει για το μέλλον?
“Η εμπειρία είναι υπέροχη, μοναδική και πραγματικά χαίρομαι κάθε μέρα που πήρα αυτήν την απόφαση, ακόμα και σε ημέρες που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Γενικά δεν ήρθα να ασχοληθώ για μια χρονιά και να το παρατήσω. Ο στόχος μου είναι να φτάσω στο LEC. Για οτιδήποτε λιγότερο θα θεωρήσω ότι δεν το έκανα σωστά, πως κάπου έχασα την μπάλα, ΄΄΄ή ότι δεν μπορούσα τελικά να φθάσω μέχρι εκεί. Αλλά πιστεύω ότι όλα στο τέλος κρίνονται ανάλογα με το πόσο δουλεύει κάποιος, άρα βήμα με βήμα και καθημερινή δουλειά. Ο στόχος μου είναι το υψηλότερο επίπεδο δηλαδή το LEC.”
-Πόσο απαιτητική κρίνεις την δουλειά του προπονητή? Πόσες ώρες την ημέρα περνάς περίπου πάνω στην δουλειά?
“Απίστευτα απαιτητική. Θεωρώ ότι είσαι για τους παίκτες πάρα πολλά πράγματα. Η επιβεβαίωση σε ένα Champion θες? Ναι. Σε ένα Review? Ναι. Σε ένα λάθος? Επίσης ναι. Ο ψυχολόγος τους ώρες ώρες ? Επίσης ναι.
“Τι σημαίνουν όλα αυτά? Ότι όσα θα ψάξει ο παίκτης από εσένα πρέπει να τα ξέρεις , από την διαχείριση τις ανασφάλειας που μπορεί να περνάει ένας παίκτης με την ομάδα μέχρι ένα κακό smite , λάθος κλικ , κακό trade σε έναν αγώνα.
“Προσωπικά, είναι καθημερνή καλή ρουτίνα για εμένα και δεν το βλέπω σαν δουλειά . Είμαι τουλάχιστον 10-12-14 ώρες καθημερινά πάνω από τον υπολογιστή και ψάχνω/μιλάω/βλέπω/παίζω.

-Είναι γνωστό ότι σε μεγαλύτερους οργανισμούς που εξωτερικού πολλές φορές υπάρχουν περισσότερα άτομα στο coaching staff με μοιρασμένες αρμοδιότητες (πχ performance coach και mental coach).
Πιστεύεις ότι ίσως η δουλειά του προπονητή και γενικότερα των μελών ενός coaching staff στο επίπεδο του GLL ίσως είναι πιο δύσκολη από την άποψη ότι πρέπει να κάνουν περισσότερες δουλείες?
“Σίγουρα είναι πιο δύσκολη, γιατί πρέπει να διαχειριστείς πράγματα τα οποία δεν ξέρεις αν δεν τα έχεις περάσει, ιδιαίτερα από τα κανονικά sports, και δεν έχεις ζήσει μια ομάδα.
Προσωπικά σε αυτό με βοήθησε πάρα πολύ η περίοδος που πέρασα στο μπάσκετ και βρέθηκα σε ομάδες για πολλά χρόνια. Θυμήθηκα πόσο σημαντικές ήταν οι ομιλίες που μας έκαναν , πότε έπρεπε να «φωνάξω», πότε να μην κράξω , πότε να κράξω επίσης.
“Επιπλέον υπάρχουν πράγματα τα οποία ίσως δεν ξέρεις , πχ μια καλή ανάλυση η πώς να βγάλεις συμπεράσματα από στατιστικά. Ίσως να μην είσαι καλός στα Draft αλλά καλός στο Laning phase. Είναι πολλά , και σίγουρα όσο περισσότερα σωστά τόσο το καλύτερο! Είναι πολύ δύσκολο για έναν νέο προπονητή σε αυτόν τον χώρο να κάνει 5-6 δουλείες σε μία.”
-Έχουν ακουστεί διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την δουλειά και το αντίκτυπο των coach σε μια επαγγελματική ή ημι-επαγγελματική ομάδα. Άλλοι παίκτες έχουν πει ότι κάποιος coach τους έχει βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξή τους κι άλλοι ότι ο προπονητής δεν έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην βελτίωση τους όσο έχουν οι άλλοι παίκτες της ομάδας αλλά και αυτοί που αντιμετωπίζουν. Ποια είναι η άποψή σου πάνω σε αυτό?
“Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση , δύσκολα τα βρίσκεις όλα. Δηλαδή και έναν προπονητή που θα σε βοηθήσει 100% και συμπαίκτες που θα σε τραβήξουν πάνω και θα σε κάνουν καλύτερο. Είμαι της άποψης ότι το μόνο που πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε στις ομάδες είναι προπονητές που να σου δίνουν ΚΙΝΗΤΡΟ να γίνεις καλύτερος.
“Είναι αυτονόητο για εμένα ότι πρέπει να γνωρίζουν τα ίδια πράγματα με τους παίκτες για να μην πιάνονται «αδιάβαστοι» και εκεί είναι που σε μερικές ομάδες οι παίκτες μαθαίνουν περισσότερα από τους συμπαίκτες τους και όχι από τον προπονητή.
¨Προσωπικά η άποψη μου σε αυτό όπως είπα είναι ότι προπονητής ΠΡΕΠΕΙ να είναι έτοιμος για όλα και ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει τα περισσότερα κομμάτια του παιχνιδιού ώστε να βοηθήσει τους παίκτες στο να βελτιωθούν ή να δουν πιο καθαρά κάποιες καταστάσεις στο παιχνίδι.”
-Τέλος θέλω την άποψή σου σε ένα θέμα που αφορά το μέλλον της σκηνής μας. Φέτος είδαμε για πρώτη φορά τρείς Έλληνες στο LEC, ενώ υπάρχουν παίκτες όπως ο Vladi και ο Jaxplank που έχουν προοπτικές να κάνουν σημαντική καριέρα. Εκτιμάς ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να βγάλει κι άλλους παίκτες που με σωστή δουλειά θα φτάσουν σε υψηλό επίπεδο?
“Ναι, με σωστή δουλειά, θέληση και όρεξη για βελτίωση θεωρώ ότι μπορούμε να βγάλουμε και άλλα ταλέντα που μπορούν να φθάσουν εκεί”.
-Μέχρι ποιο σημείο θεωρείς ότι το πρωτάθλημά μας έχει το υπόβαθρο να βοηθήσει στην εξέλιξη κάποιου νεαρού παίκτη? Είναι σημαντικό κάποιος Έλληνας με προοπτική να πηγαίνει από νωρίς σε ομάδα του εξωτερικού ή μπορεί να αναπτυχθεί και αγωνιζόμενος εδώ?
“Να το απαντήσω αυτό σε διάστημα? Πιστεύω 2 χρόνια μάξιμουμ αξίζει ένας παίκτης να μείνει εδώ για να πάρει πράγματα για την εξέλιξη του και την βελτίωση του. Η μία χρονιά είναι η χρονιά της αλλαγής νοοτροπίας σε κάποια θέματα και της συνεχής εξέλιξης ατομικά και ομαδικά.
“Η 2η χρονιά είναι η περίοδος όπου υπάρχει η σταθερότητα και έρχονται τα αποτελέσματα. Πιστεύω πως την 3η χρονιά πρέπει να είσαι στο εξωτερικό. Αν είσαι ακόμα εδώ, τότε θεωρώ ότι κάποιο από τα παραπάνω δεν το ΄έκανες με 100% αφοσίωση”.
Η σειρά των τελικών μεταξύ της Team Phantasma και της Ανόρθωσης είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να χάσει κανένας οπαδός του Greek Legends League, με τις δύο ομάδες να αναμένεται πως θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για τον τίτλο του πρωταθλητή.
Για περισσότερες συνεντεύξεις από πρωταγωνιστές του χώρου που έρχονται μελλοντικά, κάντε κλίκ στην κατηγορία Συνεντεύξεις στην κεντρική σελίδα του Esportal.