
Τα οικονομικά προβλήματα στην επαγγελματική σκηνή της Νότιας Αμερικής έχουν βγει για τα καλά στο προσκήνιο και υπήρξαν αποκαλύψεις για τα εξαιρετικά υψηλά ποσά αμοιβής κάποιων παικτών στο πρωτάθλημα ακαδημιών (NA Academy) κατά την διάρκεια του παρελθόντος.
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών φανερώνουν ξεκάθαρα την δυσκολία των ομάδων του LCS στο να βρουν κάποιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, με πολλούς χορηγούς να κάνουν πίσω, αφού οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν θετικό αντίκτυπο αλλά αντιθέτως τους δημιούργησαν οικονομικές τρύπες.
Ένας από τους κύριους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την εξέλιξη είναι η τάση που έχουν οι esports οργανισμοί στο Αμερικανικό πρωτάθλημα League of Legends να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για παίκτες, κάτι που επιβεβαιώνεται και από μία αποκάλυψη που έγινε εχθές.
Κατά την διάρκεια του livestream που πραγματοποίησε ο πρώην προπονητής των Fnatic, Yamatocanon στο κανάλι του στο Twitch, ήρθε στο φως μια πληροφορία που άφησε έκπληκτους τους πάντες.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο Yamato και οι συνομιλητές του παρακολουθούσαν τα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής ημέρας του LCS, ένας από αυτούς αποκάλυψε ότι ο Κορεάτης Fenix αμειβόταν με 250 χιλιάδες δολάρια ετησίως κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην ακαδημία των Dignitas το 2020.
Εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό ιδιαίτερα για τα δεδομένα του Academy, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι με βάση τις διαρροές του παρελθόντος, οι μισθοί των περισσότερων παικτών στο ευρωπαϊκό LEC δεν αγγίζουν αυτά τα νούμερα.
Κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της μετάδοσης και επιβεβαιώνουν την αφελή οικονομική πολιτική των ομάδων του LCS είναι το γεγονός ότι ο Αμερικάνος toplaner Revenge αμειβόταν με εξαψήφιο νούμερο στους FlyQuest Academy, ενώ και ο Καναδός top laner Tenacity λάμβανε ιδιαίτερα υψηλό μισθό στους 100T Academy.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι λανθασμένες αποφάσεις των οργανισμών έχουν οδηγήσει το οικοσύστημα σε αδιέξοδο, με τους μισθούς να βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση, κάτι που σημαίνει ότι συμβόλαια όπως τα προαναφερθέντα είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξουν πλέον.