
Οι πρωταθλητές Ευρώπης Rogue συστήθηκαν στο κοινό του LEC με νέο brand των KOI την φετινή χρονιά, όμως παρά το γεγονός ότι πολλοί τους θεωρούσαν ως μία από τις ομάδες που θα έμπαινε στο 2023 έχοντας πλεονέκτημα λόγω της ομοιογένειας, η αγωνιστική τους εικόνα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.
Μετά το καλό ξεκίνημα της ισπανικής πλέον ομάδας στο LEC Winter split, ο Larssen και οι συμπαίκτες του έχουν γνωρίσει 4 συνεχόμενες ήττες και πλέον θα μπουν στην 3η και τελευταία αγωνιστική εβδομάδα της regular season με σκοπό να εξασφαλίσουν την είσοδο τους στο group stage, δηλαδή να αποφύγουν τις δύο τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Η ομάδα του MVP των περσυνών τελικών Comp πραγματοποίησε μόλις μία αλλαγή στο ροστερ της με τον Szygenda να αντικαθιστά τον πολύπειρο Odoamne, κάτι που προκάλεσε έκπληξη σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου.
Κάνοντας αναδρομή στα παιχνίδια του Δανού toplaner στα ERLs το 2022, αυτή η κίνηση φαίνεται πως έγινε στην προσπάθεια των KOI να εντάξουν στο ροστερ τους έναν παίκτη που θα μπορεί να υποστηρίξει τόσο το playstyle της weakside (αδύνατης πλευράς του χάρτη), όσο και να γίνει το carry της ομάδας με ήρωες όπως Jax, Gwen, Camille και Renekton.

Είναι όμως η αλλαγή στο toplane αυτή που ευθύνεται για το αγωνιστικό πρόσωπο των KOI ή υπάρχουν περισσότεροι λόγοι πίσω από τις κακές τους εμφανίσεις? Το Esportal επιχειρεί να κάνει την δική του εκτίμηση και να εξετάσει πόσο εύκολο είναι να επανέλθουν στο επίπεδο που μας είχαν συνηθίσει οι περσυνοί Rogue.
Όσοι είχαν παρακολουθήσει την πορεία των πρωταθλητών Ευρώπης το 2022 γνωρίζουν ότι ο τρόπος παιχνιδιού τους στηριζόταν στο ευρηματικό pathing και την επιθετικότητα του Malrang στο early game αλλά και στο υψηλό επίπεδο των laners, με τον Odoamne πολλές φορές να είναι αυτός που έπαιρνε τους λιγότερους πόρους και τραβούσε την πίεση των αντιπάλων στα πρώτα λεπτά.
H ηγετική φυσιογνωμία του Ρουμάνου παίκτη αποτελούσε ένα από τα συστατικά της επιτυχίας και xωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε τα τεκταινόμενα στα εσωτερικά της ομάδας, η απειρία του Szygenda ίσως έχει παίξει ένα ρόλο στην έλλειψη συντονισμού που παρουσιάζει η ομάδα.
Παρόλα αυτά, αναφερόμενοι καθαρά στα όσα βλέπουμε μέσα στο Summoner’s Rift, ο Szygenda έχει δείξει καλά δείγματα γραφής στο laning phase στα 6 πρώτα παιχνίδια της σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι οι λόγοι για την τωρινή εικόνα της ομάδας πρέπει να αναζητηθούν και σε άλλους παράγοντες.

Η Αποδοση των δυνατων Lanes
Ένας από αυτούς είναι η μειωμένη απόδοση που έχουν παρουσιάσει στα τελευταία παιχνίδια τόσο το δίδυμο Comp και Trymbi στο botlane, όσο και ο Larssen στο midlane.
Οι κινητήριοι μοχλοί της ομάδας που την οδήγησαν στην κορυφή της Ευρώπης είναι η σταθερότητα που χαρακτηρίζει τόσο τον Comp όσο και τον Larssen ως τα carries, αλλά και η πολύ καλή συνεργασία του Έλληνα marskman με τον Trymbi, ο οποίος μάλιστα έχει ξεχωρίσει για τις ικανότητες του τόσο στην φάση του laning όσο και στα teamfights.
Αυτά τα πολύ σημαντικά στοιχεία φαίνεται να έχουν λείψει από τους KOI στις τελευταίες αναμετρήσεις τους, με το botlane να μην δείχνει την κυριαρχία που μας έχει συνηθίσει αλλά και τον Larssen να είναι πολύ ευάλωτος στα ganks των αντιπάλων.
Αναφορικά με τους Comp και Trymbi, ένας παράγοντας αφορά και την προσθήκη ορισμένων νέων ηρώων στο meta του botlane, οι οποίοι δυσκολεύουν αρκετά το έργο για μερικούς από τους συνδυασμούς που είχαν κάνει τους Rogue να ξεχωρίσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παιχνίδι εναντίων των MAD Lions, όπου το duo Varus-Ashe από τους Carzzy και Hylissang ήταν μία καλή απάντηση στο Lucian-Nami των KOI, έναν συνδυασμό μάλιστα του οποίου οι Comp και Trymbi αποτελούν ίσως τους καλύτερους χειριστές στην Ευρώπη.
Οι δυσκολιες στην ζουγκλα
Άλλη μία πολύ σημαντική πτυχή δεν είναι άλλη από τον ξεχωριστό για τον τρόπο παιχνιδιού του Malrang. Ο Νοτιοκορεάτης jungler φημίζεται για την ικανότητα του σε ganking και engaging champions όπως ο Jarvan, ο Xin Zhao και η Sejuani αλλά και το απρόβλεπτο playstyle το οποίο μπορεί από μόνο του να ξεκλειδώσει μία νίκη για την ομάδα του.
Παρά το γεγονός ότι ο Malrang συνεχίζει να υποστηρίζει αυτό για το οποίο διακρίθηκε, στα 4 τελευταία games φαίνεται ότι αρκετές από τις κινήσεις του έχουν “διαβαστεί” από τους αντίπαλους junglers, με αποτέλεσμα το ριψοκίνδυνο pathing που κάνει, προσπερνώντας πολλές φορές τα camps του, να μην έχει αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, εξασθενίζοντας έτσι την δυναμική του στο Summoner’s Rift.
Επιπλέον, η είσοδος των carry jungle champions στο meta της επαγγελματικής σκηνής μπορεί να φέρει τον 22χρονο παίκτη σε ακόμα πιο δυσχαιρή κατάσταση σε περίπτωση που δεν δουλέψουν αυτά που θα προσπαθήσει να πετύχει στο early game.
Η αναμέτρηση κόντρα στους Heretics μπορεί να μπει σε αυτήν την συζήτηση, αφού είδαμε την Elise του Malrang να μην μπορεί να προσφέρει πολλά στα teamfights του lategame, ενώ ο Graves του Jankos είχε φτάσει τα 5 αντικείμενα και αποτελούσε σημαντική απειλή για τους αντιπάλους του.

Μπορουν οι πρωταθλητες να επανελθουν?
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η πόρτα της επιστροφής για τους KOI είναι κάτι παραπάνω από ανοικτή. Το επίπεδο των τεσσάρων παικτών που αποτέλεσαν τον “κορμό” του 2022 είναι αναμφίβολα υψηλό και η ανάκαμψη τους θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι σε κάθε ανταγωνιστικό άθλημα είτε μιλάμε για esports είτε για παραδοσιακά sports, η ψυχολογία παίζει κομβικό ρόλο, οπότε μία νίκη ίσως είναι αυτή που θα δώσει το έναυσμα στους KOI ώστε να επιστρέψουν στα υψηλά στάνταρ τους.
Κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις στα drafts ίσως βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως το κύριο μέλημα πρέπει να είναι η επαναφορά της ομοιογένειας που είχε κάνει όλη την Ευρώπη να μιλάει με θαυμασμό για την ομάδα πριν μερικούς μήνες, όταν λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή.
Το πρόγραμμα για τους KOI μόνο εύκολο δεν είναι, αφού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν Team Vitality και G2 Esports πριν συγκρουστούν με τους Astralis για την τελευταία αγωνιστική της regular season, όμως η ανάκαμψη για εκείνους επιβάλλεται ώστε να περάσουν στο group stage και να κερδίσουν ακόμα περισσότερο χρόνο για να διορθώσουν τις όποιες “παραφωνίες”.