
Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση για τα 3/5 από το πανίσχυρο ροστερ των FlyQuest, το Esportal κάνει μία σύντομη αναδρομή στα “super teams” των τελευταίων ετών στο πρωτάθλημα του LCS.
Το πρωτάθλημα League of Legends της Βόρειας Αμερικής έχει γίνει επανειλημμένα προορισμός για πολύ μεγάλα ονόματα της επαγγελματικής σκηνής, κάτι το οποίο θα συμβεί και το 2023.
Οι FlyQuest αποφάσισαν να κάνουν μία μεγάλη επένδυση και να μπουν στο νέο αγωνιστικό έτος με πολύ υψηλούς στόχους. Οι Impact και Spica που έχουν πλέον εξοικειωθεί με την πραγματικότητα του LCS και αποτελούν δύο εκ των κορυφαίων παικτών στην θέση τους θα βρεθούν δίπλα στους Vicla, Prince και Eyla.
Ο Αυστραλός rookie support θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του πρωταθλήματος, ενώ δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τους δύο imports από το LCK, αφού τράβηξαν τα βλέμματα με την απόδοσή τους την φετινή χρονιά και πολλοί αντιμετώπισαν με έκπληξη την μεταγραφή τους στο LCS.
Με αυτές τις κινήσεις, οι FlyQuest γίνονται αυτόματα ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της κορυφής και δημιουργούν προϋποθέσεις για μία σπουδαία πορεία στα Worlds, όμως το παρελθόν έχει αποδείξει ότι όλα κρίνονται μέσα στο Summoner’s Rift.
Ας θυμηθούμε λοιπόν τρείς ομάδες των περασμένων ετών στο LCS οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως “superteams” στα χαρτιά και αν τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν τις προσδοκίες.
Team Liquid : 2022
Top : Bwipo
Jungle : Santorin
Mid : Bjergsen
ADC : Hans Sama
Support : CoreJJ

Η πρώτη εξ ‘αυτών που αποτελεί και την πιο πρόσφατη περίπτωση, δεν είναι άλλη από την φετινή Team Liquid. Έχοντας το μεγαλύτερο μπάτζετ που έχει επενδυθεί ποτέ από ομάδα του LCS, οι Liquid έκαναν έναν συνδυασμό πολύ σπουδαίων ονομάτων από το εγχώριο πρωτάθλημα και από το ευρωπαϊκό LEC.
Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο αλλά και η μεγάλη εμπειρία των παιχτών στο κορυφαίο επίπεδο, δημιούργησαν απαιτήσεις που ξεπερνούσαν τα όρια των εγχώριων τίτλων και άφηναν υποσχέσεις για μια διάκριση και στο διεθνές επίπεδο.
Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως ίσως κανένας δεν περίμενε. Η Team Liquid όχι μόνο δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό του LCS ούτε το Spring ούτε στο Summer split, αλλά τελικά έχασε στο νήμα και την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ολοκληρώνοντας άδοξα αυτήν την προσπάθεια.
Πλέον, ο μόνος που θα διατηρηθεί στο ρόστερ τους για το 2023 θα είναι πιθανότατα ο CoreJJ, αφού τρεις από τους πέντε παίκτες θα τραβήξουν άλλον δρόμο στην καριέρα τους, ενώ ο Bwipo θα παραμείνει προσωρινά στην ομάδα ως content creator.
Cloud9 : 2021
Top : Fudge
Jungle : Blaber
Mid : Perkz
ADC : Zven
Support : Vulcan

Ακολουθώντας την ίδια συνταγή, οι C9 μπήκαν στην αγωνιστική σεζόν του 2021 με ένα ρόστερ γεμάτο λάμψη από “αστέρια”, με το μεγαλύτερο να είναι αναμφίβολα εκείνο του Κροάτη θρυλικού midlaner, Perkz.
Πραγματοποιώντας εντυπωσιακές εμφανίσεις στο πρώτη μισό της σεζόν, οι C9 στέφθηκαν πρωταθλητές στο LCS για το Spring split και έσβησαν προσωρινά τις αμφιβολίες που υπήρχαν για το πολυδιαφημισμένο project.
Ωστόσο, η συνέχεια για εκείνους δεν ήταν ιδανική. Μετά από μία μέτρια παρουσία στο MSI όπου έφτασαν μέχρι την 2η φάση αλλά δεν προκρίθηκαν στα ημιτελικά, δεν μπόρεσαν να βρουν τον καλό τους εαυτό στο Summer split και τερμάτισαν τελικά στην 3η θέση του πρωταθλήματος.
Η πορεία τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ξεκίνησε από τα προκριματικά και αφού βρέθηκαν στο main stage και πέρασαν ως 2οι από το Group A αφήνοντας πίσω τους Rogue και FPX, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των πανίσχυρων Gen.G και ηττήθηκαν στην προημιτελική φάση με 3-0.
Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε αν το πρόσημο για το εξαιρετικά ταλαντούχο ροστερ των Cloud 9 ήταν θετικό η αρνητικό στο σύνολό του, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως κατά καιρούς έδειξαν στους φανς ότι μπορούσαν να παίξουν League of Legends κορυφαίου επιπέδου, χωρίς πάντως να καταφέρουν να έχουν την επιθυμητή διάρκεια.
TSM : Summer split 2020
Top : Broken Blade
Jungle : Spica
Mid : Bjergsen
ADC : Doublelift
Support : Biofrost / Treatz

Μετά από την 4η θέση στο πρώτο split του 2020, οι άνθρωποι των TSM ήταν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα line-up που θα μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή του LCS μετά από τρία ολόκληρα χρόνια.
Διατηρώντας στο ροστερ τους Broken Blade και Bjergsen, επανέφεραν από την ακαδημία τους τον εξαιρετικά ταλαντούχο jungler Spica, εξασφάλισαν την επιστροφή του σπουδαίου Doublelifft και δίπλα του “έριξαν” αρχικά τον έμπειρο Biofrost, ο οποίος στην συνέχεια έχασε την θέση του από τον Treatz.
Μπορεί στην αρχή αυτή η ομάδα να μην είχε το προσωνύμιο “superteam”, όμως ο τρόπος που εξελίχθηκε το split για εκείνους έκανε όλους τους φανς της Βόρειας Αμερικής να τους χαρακτηρίσουν ως υπερομάδα και να εναποθέσουν σε αυτούς πολλές από τις ελπίδες τους για μία σημαντική διάκριση στο παγκόσμιο.
Αφού έχασαν στον 1ο γύρο των play-offs, οι TSM πραγματοποίησαν μία απίστευτη επιστροφή από το loser’s bracket η οποία κατέληξε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και πήγαν στα Worlds 2020 με τους καλύτερους οιωνούς.
Εκεί όμως ήταν το σημείο που η ονειρική πορεία τους διακόπηκε και η προσγείωση στην πραγματικότητα έγινε με τον χειρότερο τρόπο. Καταλήγοντας στην επιλογή του Biofrost ως βασικό support της ομάδας για εκείνο το τουρνουά, οι TSM δεν σημείωσαν ούτε μία νίκη στον 3ο όμιλο απέναντι σε Gen.G, Fnatic και LGD και ολοκλήρωσαν την παρουσία τους με ρεκόρ 0-6.

Το εξαιρετικά υψηλό παικτικό επίπεδο στο line-up των FlyQuest δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για το κορυφαίο ροστερ που έχει παρατα΄ξει κάποιος οργανισμός του βορειοαμερικανικού πρωταθλήματος στην ιστορία του επαγγελματικού League of Legends.
Οι ελπίδες των φανς ότι αυτή η ομάδα θα μπορέσει να επαναφέρει το LCS στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής είναι πολλές. Θα καταφέρουν όμως να δικαιώσουν τις προσδοκίες? Τα υπόλοιπα στην πράξη.
Για περισσότερα ενδιαφέροντα αφιερώματα που αφορούν την σκηνή του League of Legends αλλά και των esports συνολικά, κάντε ένα κλίκ στην κατηγορία Αφιερώματα στην κεντρική σελίδα του Esportal.