

Το κορεάτικο πρωτάθλημα League of Legends, LCK, φαίνεται ότι επιστρέφει για τα καλά στις παλιές του δόξες και το Esportal βρήκε την ευκαιρία για ένα αφιέρωμα σε ένα από τα δύο σπουδαιότερα regions στην ιστορία του παιχνιδιού.
Πολύ πριν ακόμη την εμφάνιση του League of Legends, η Νότια Κορέα είχε κάνει αλματώδη βήματα στην ανάπτυξη των esports στη χώρα. Με μεγάλα events σε παιχνίδια όπως το StarCraft και το Warcraft 3, καθώς και 24ωρες τηλεοπτικές μεταδόσεις σε μεγάλα κανάλια της χώρας, είχε θέσει από νωρίς τις βάσεις για την ανάδειξη των esports σε μία πολύ ισχυρή βιομηχανία.
Μάλιστα, διαθέτει μέχρι και ομοσπονδία (KeSPA) η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό. Έτσι, η ευρεία ενασχόληση του κόσμου με το League of Legends από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κυκλοφορίας του δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη.

Ήδη από το 2012 η Νότια Κορέα είχε σχηματίσει το δικό της εγχώριο πρωτάθλημα League of Legends, ενώ οι ομάδες που εκπροσώπησαν τη χώρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σημείωσαν εξαιρετικές εμφανίσεις, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να κατακτήσουν το τρόπαιο.
Παρ’ ολ’ αυτά, οι βάσεις για την ανάδειξη της χώρας σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην competitive σκηνή του παιχνιδιού είχαν ήδη μπει. Και τελικά, τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Το 2013 αποτέλεσε την αρχή μίας πολύχρονης κυριαρχίας της Νότιας Κορέας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή από τους SK Telecom σε συνδυασμό με το ξεκίνημα της πορείας της “χρυσής γενιάς“ του Κορεάτικου League of Legends με παίχτες όπως ο Bengi, o Piglet, o Mata, o Ambition και φυσικά ο γνωστός σε όλους Faker, τοποθέτησε από νωρίς τη χώρα σε “θέση οδηγού”.
Έτσι μέχρι και το 2017 οι ομάδες του LCK είχαν σαρώσει τους διεθνείς τίτλους και διακρίσεις, μετρώντας συνολικά 5 παγκόσμια πρωταθλήματα και 2 τίτλους MSI.

Το 2018 όμως, το σκηνικό έμελλε να αλλάξει. Το τέλος της δυναστείας των SKT, σε συνδυασμό με την σταδιακή άνοδο της Ευρώπης και της Κίνας έφεραν τον πρόωρο αποκλεισμό όλων των ομάδων από την Κορέα στα προημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης.
Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν υπήρξε ούτε μία κορεάτικη ομάδα στον τελικό των Worlds. Πολλοί τότε μίλησαν για την επικείμενη «πτώση» της Κορεάτικης κυριαρχίας και την ανάδειξη της Κίνας ως κορυφαίου region.
Η λειψυδρία των τίτλων συνεχίστηκε και το 2019, καθώς Ευρώπη και Κίνα συνέχισαν να κυριαρχούν στην παγκόσμια σκηνή. Και, παρά την κατάκτηση του τίτλου του 2020 από τους Damwon Gaming, το LCK δεν είχε επιστρέψει στην συνείδηση του κόσμου ως το κορυφαίο region. Μέχρι που έφτασε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022.
Πριν ακόμα από την έναρξη του τουρνουά, η κόντρα μεταξύ Κίνας και Κορέας είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της. JGD και TOP Esports από τη μία, Gen.G και T1 από την άλλη. Όλοι πίστευαν πως ο τίτλος θα κρινόταν με την μάχη ανάμεσα σε μία εκ των τεσσάρων ομάδων, ενώ ο ασιατικός τελικός ήταν στο μυαλό όλων των φιλάθλων.
Όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Με τον αποκλεισμό-σοκ των TOP Esports από τους ομίλους και την ήττα των RNG και EDG στα προημιτελικά, οι JDG ήταν οι μόνοι που προχώρησαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Απέναντί τους, είχαν 3 ομάδες από την Κορέα. Ο αποκλεισμός τους από τους Τ1 σήμανε όχι μόνο την απουσία του LPL από τον μεγάλο τελικό μετά από 4 χρόνια, αλλά και την επιστροφή του LCK showdown μετά το μακρινό 2017.
Η σπουδαία αναμέτρηση μεταξύ T1 και DRX, μεταξύ Faker και Deft, θα μείνει στην ιστορία. Όχι μόνο λόγω της λύτρωσης του Deft μετά από 8 ολόκληρα χρόνια. Όχι μόνο λόγω του μεγαλύτερου upset στην ιστορία του παιχνιδιού από τους DRX. Αλλά και λόγω της ολικής πλέον επιστροφής της Κορέας στην κορυφή του παγκόσμιου League of Legends.
Η off season βρίσκεται σε εξέλιξη και το LCK μοιάζει πλέον πιο δυνατό από ποτέ. Με την επιστροφή κορυφαίων παιχτών όπως ο Viper αλλά και τις εμφανείς βελτιώσεις σε πολλά roster, το κορεάτικη πρωτάθλημα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο: Η Κορέα επέστρεψε στην κορυφή για να μείνει.

Για περισσότερα ενδιαφέροντα αφιερώματα που αφορούν την σκηνή του League of Legends κάντε ένα κλίκ στην κατηγορία Αφιερώματα στην κεντρική σελίδα του Esportal.