
Μετά από τις πρώτες τρεις αγωνιστικές εβδομάδες του Greek Legends League Summer split, οι Gamespace Mediterranean College βρίσκονται στην 4η θέση της βαθμολογίας έχοντας αφήσει άκρως θετικές εντυπώσεις με την απόδοση τους.
Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της προσπάθειας δεν είναι άλλος από τον προπονητή της ομάδας Γιώργο “GVR8” Βρούζο, ο οποίος διανύει μόλις το 2ο του split στην 1η κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος όμως ήδη έχει δείξει δείγματα γραφής της δουλειάς του.
Εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων και σκληρής δουλειάς ενόψει της συνέχειας του split, ο head coach των Gamespace βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει στο Esportal.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εμπειρίες που έχει αποκτήσει ως τώρα από το επίπεδο του GLL, στο ποσό απαιτητική είναι η δουλειά του προπονητή, αλλά και στους ομαδικούς και προσωπικούς στόχους που έχει θέσει.

– Πως κύλησε η off-season για εσένα? Υπήρξαν κι άλλες προτάσεις πριν συμφωνήσεις με την Gamespace?
“H off-season μου τελείωσε σχετικά νωρίς μιας και η πρόταση της Gamespace ήρθε αρκετά γρήγορα και εξίσου γρήγορα συμφώνησα. Είχα μερικές προτάσεις από άλλες ομάδες, αλλά από την αρχή κατάλαβα πως οι στόχοι που είχα θέσει για το split ταυτίζονταν με τους δικούς της, οπότε ήθελα να αρχίσουμε να δουλεύουμε άμεσα.”
– Έκανες τα πρώτα σου βήματα στο GLLπριν λίγους μήνες με τους WPE. Είσαι ικανοποιημένος με την παρουσία σου στο πρώτο σου split?
“Το πρώτο μου GLL split σαν Head Coach, δεν μου άφησε την επίγευση που θα ήθελα. Μετά από ένα καλό σερί νικών τις τελευταίες εβδομάδες που μας γέμισε ελπίδες, δεν καταφέραμε να περάσουμε στα playoffs για 1 νίκη.
“Πέρα από αυτό όμως, είμαι χαρούμενος με την συνολική εικόνα που έδειξα σαν Head Coach και για την βελτίωση που είχαν οι παίκτες μου από την αρχή μέχρι το τέλος του split.”
– Αυτή η εμπειρία σε βοήθησε να βελτιωθείς σαν προπονητής και αν ναι σε ποιους τομείς?
“Σίγουρα με βοήθησε, όντας analyst/assistant coach για 1.5 χρόνο, δεν είχα αναπτύξει την άμεση επικοινωνία με τους παίκτες, μιας και δεν ήμουν ο πρώτος που είχαν να απευθυνθούν.
“Πλέον θεωρώ είμαι σε πολύ καλύτερο επίπεδο στον επικοινωνιακό τομέα. Επίσης το «κυνήγι» των playoffs μου έδειξε πως δεν είσαι ποτέ εκτός, μέχρι να επιβεβαιωθεί μαθηματικά.”
– Πόσο απαιτητική είναι η δουλειά ως coach στο GLL σε σύγκριση με την περίοδο που δούλευες σε ομάδες του GLWL?
“Η διαφορά είναι τεράστια. Σίγουρα το αντιλαμβάνομαι έτσι γιατί στο GLWL δεν είχα τις γνώσεις για να καταλάβω πόση δουλεία.. δεν έκανα.
“Έχοντας πλέον δουλέψει και συζητήσει με πολλά άτομα που έχουν χρόνια εμπειρίας, αλλά και από τα προσωπικά μου βιώματα, καταλαβαίνω πως στο GLWL έκανα το 50-60% όσων έπρεπε. Θεωρώ όμως πως είναι φυσιολογικό να αυξάνεται το φόρτο εργασίας όσο αυξάνεται το επίπεδο.”

– Ποια είναι η ρουτίνα για έναν coach σε αυτό το επίπεδο? Πόσες ώρες περίπου χρειάζεται να δουλεύεις την ημέρα πάνω σε αυτό?
“Η καθημερινότητα είναι κυρίως έρευνα. Ποια champions είναι δυνατά, τι θέλεις να δεις στο practice, τι παίζουν οι αντίπαλοι, πως παίζουν, τι θες να παίξεις εσύ κλπ. Για να τα κάνεις όλα αυτά χρειάζεται να «διαβάζεις» το meta, να συζητάς με κόσμο-που με την δική τους οπτική προσφέρουν πιο σφαιρική γνώση και ιδανικά να βλέπεις όσα περισσότερα επαγγελματικά πρωταθλήματα γίνεται.
“Θα έλεγα πως 6-8 ώρες την μέρα είναι το ελάχιστο ειδικά σε μέρες scrim. Υπάρχουν μέρες πριν από σημαντικά παιχνίδια που το 12ωρο είναι δεδομένο.”
– Πόσες φορές την εβδομάδα κάνει scrims μία ομάδα του Greek Legends League και τί επιπέδου αντιπάλους βρίσκει ένα team σαν τους Gamespace?
“Με 2 official games την εβδομάδα, μένουν 5 μέρες. Ανάλογα την ομάδα θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των scrim. Εάν για παράδειγμα, γίνονται πολλά ατομικά λάθη σε κάθε παιχνίδι, τότε μπορούν να γίνουν 1-2 scrim και να δοθεί βάση στο solo queue.
“Αν από την άλλη χρειάζεται βελτίωση σαν ομάδα, μπορούν να γίνονται scrims και κάθε μέρα. Ιδανικά θέλεις να αντιμετωπίζεις όσο καλύτερους αντιπάλους μπορείς για να έχεις την μέγιστη βελτίωση, οπότε οι αντίπαλοί μας στα scrims, είναι συνήθως οι top ομάδες από τα πρώτα division των ERL ή από τα πολύ καλά δεύτερα (όπως LFL2, LVP2)
– Άνθρωποι του χώρου έχουν αναφέρει ότι πολλές ομάδες από δυνατότερα πρωταθλήματα είναι επιφυλακτικές με το να κλείσουν scrims απέναντι σε ελληνικές ομάδες επειδή θεωρούν ότι αρκετές φορές δεν παρουσιάζονται σοβαρές. Ποια είναι η δική σου εμπειρία?
“Η αλήθεια είναι πως έχω δει αρκετές φορές μήνυμα που να λέει ότι δεν θέλουν να κλείσουμε scrim γιατί ψάχνουν καλύτερους αντιπάλους, ενώ μπορεί η ομάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίγκας και να έχουμε παίκτες ψηλότερα στο solo queue από εκείνους.
“Προσωπικά, σε κάθε ομάδα που είμαι, θέλω οι παίκτες μου να παίζουν στο καλύτερό τους επίπεδο και να συμπεριφέρονται σαν επαγγελματίες κατά την διάρκεια της προπόνησης, οπότε δεν είχα ποτέ τέτοια κατηγορία προς εμένα. Θέλω να πιστεύω πως όσο περνάει ο καιρός και οι ομάδες/παίκτες το βλέπουν πιο σοβαρά, θα δημιουργήσουμε καλύτερο όνομα και σαν scrim partners.
– Ας αναφερθούμε στην πορεία της ομάδας αυτό το split. Έχοντας ήδη δει δείγματα γραφής μετά τις πρώτες τρείς εβδομάδες, ποιους στόχους έχετε θέσει για την συνέχεια του split?
“Ο πρώτος στόχος είναι σίγουρα τα playoffs. Αυτό θα σώσει τον οργανισμό από το promotion/relegation tournament, αλλά θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα για μία καλή πορεία. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστούμε 1-2, ανάλογα την τελική θέση, Bo5 για να βρεθούμε στον τελικό και το ΕΜΕΑ masters.
“Προφανώς και πρέπει να στοχεύουμε πάντα την κορυφή, αλλά έχω την λογική του step by step, κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.”

– Πάνω σε ποιους τομείς πιστεύεις ότι πρέπει να δουλέψει η ομάδα για να καταφέρει να μπει «σφήνα» σε αυτές που βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας?
“Θεωρώ πως το roster που έχουμε, διαθέτει όλες τις ικανότητες για να σταθεί απέναντι στις πρώτες, βαθμολογικά, ομάδες και πως άνετα θα μπορούσε ήδη να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα.
“Δεν πιστεύω πως θα μπούμε «σφήνα» στην τριάδα/τετράδα, αλλά πως αξίζουμε και με το παραπάνω να είμαστε εκεί, φτάνει μόνο να καταφέρουμε να το δείξουμε. Η λογική που ακολουθούμε, είναι να θέτουμε στόχους σε κάθε scrim, έτσι ώστε κάθε εβδομάδα να υπάρχει βελτίωση, σε όποιον τομέα κρίνουμε πως χρειάζεται.”
– Η Ανόρθωση έφτασε ένα βήμα από τους 8 του EMEAMastersτο Springsplitκαι διατήρησε το ροστερ της, ενώ η WLG έκτισε ένα line-upμε πολύ δυνατά ονόματα. Πώς κρίνεις το αγωνιστικό επίπεδο του πρωταθλήματος αυτήν την στιγμή?
“Το επίπεδο βελτιώνεται split με το split, κάτι που είναι πολύ ευχάριστο για την σκηνή. Πιστεύω πως ακόμα και οι ομάδες που δεν συνηθίζουν να πρωταγωνιστούν στις top θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, μπορούν πάντα να καταφέρουν να νικήσουν τα φαβορί και να κάνουν την έκπληξη.
“Θεωρώ πως με τα roster που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην ελληνική σκηνή, είμαστε με διαφορά το πιο δυνατό Non-accredited ERL. Σε σχέση με τις μεγαλύτερες λίγκες, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά μας, αλλά σίγουρα μπορούμε να δείξουμε ένα καλό πρόσωπο εναντίων τους.”
– Θεωρείς ότι ίσως πλησιάζει η ώρα που κάποια ομάδα θα καταφέρει να πετύχει ότι έκανε ο Παναθηναϊκός το 2018 στο EUMasters? Πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο πλέον?
“Tο ελπίζω, αν και τότε εξαιτίας του διαφορετικού format ήταν πιο εύκολο να περάσεις στις επόμενες φάσεις, χωρίς αυτό βέβαια να κάνει την πορεία του Παναθηναϊκού λιγότερο εντυπωσιακή. Με λίγη τύχη στις κληρώσεις και με μερικές καλές εμφανίσεις, η ελληνική εκπροσώπηση στο TOP 8, δεν φαντάζει καθόλου απίθανη.”
– Τέλος μία ερώτηση για τους προσωπικούς σου στόχους. Πώς βλέπεις το μέλλον σου στην σκηνή? Έχεις στο μυαλό σου να ζήσεις την εμπειρία του εξωτερικού αν σου δοθεί η ευκαιρία?
“Τα τελευταία 3 χρόνια τα esports έχουν γίνει τεράστιο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, ακόμα και η πτυχιακή μου εργασία είναι γύρω από το League of Legends. Σίγουρα θα ήθελα να καταφέρω να ασχοληθώ με αυτό βιοποριστικά οπότε προσπαθώ να βελτιώνομαι καθημερινά και να αδράξω κάθε ευκαιρία που μου προσφέρεται.
“Σίγουρα το εξωτερικό είναι το πρώτο βήμα για αυτή την πορεία, οπότε εάν υπάρξει πρόταση θα είμαι σίγουρα θετικός. Ευτυχώς, έχω στον κύκλο μου άτομα, όπως την οικογένεια και την κοπέλα μου, που με στηρίζουν και κάνουν την προσπάθειά μου πολύ πιο εύκολη.”
Οι Gamespace θα επιστρέψουν στο Summoner’s Rift την ερχόμενη Τρίτη και θα επιχειρήσουν να σπάσουν το νικηφόρο σερί των WLGaming Esports, ενώ η 4η αγωνιστική εβδομάδα θα ολοκληρωθεί για εκείνους με το παιχνίδι απέναντι στους Wild Panthers Esports.
Για περισσότερες συνεντεύξεις από πρωταγωνιστές του χώρου, κάντε κλίκ στην κατηγορία Συνεντεύξεις στην κεντρική σελίδα του Esportal.