Image via Riot Games
by Alex717 in
ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στο αφιέρωμα του Esportal για την εξέλιξη και το μέλλον των esports, είχε διατυπωθεί ξεκάθαρα η διαρκής ανάπτυξη του κλάδου των ηλεκτρονικών αθλημάτων κάτι που φαίνεται τόσο από την αύξηση της θεαματικότητας όσο και των οικονομικών παραγόντων της βιομηχανίας.

Όσο τα esports αναπτύσσονται συνεχώς, η τηλεθέαση αυξάνεται και οι οπαδοί αναζητούν πληροφορίες για τις εξελίξεις στα αγαπημένα τους ανταγωνιστικά παιχνίδια σε διάφορες πλατφόρμες. Συνεπώς, η κάλυψη τους έχει προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

 Εκτός από τους αρθρογράφους για ιστοτόπους που επικεντρώνονται στo competitive gaming, οι συγγραφείς για τα esports έχουν θέση τόσο στα μεγάλα αθλητικά μέσα ενημέρωσης, όπως το ESPN και το Sports Business Journal, όσο και στα γενικά ειδησεογραφικά μέσα, όπως το Associated Press

Είναι όμως η ενασχόληση με την esports δημοσιογραφία βιώσιμη σαν επιλογή για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο? Πώς προβλέπεται η εξέλιξη του συγκεκριμένου επαγγελματικού προσανατολισμού στο μέλλον όσον αφορά τις ευκαιρίες?

Για την προσωπική του εμπειρία και τις απόψεις για τον κλάδο μίλησε στο Esportal ο Jacob Wolf, που πρόκειται για ένα από τα κορυφαία ονόματα της δημοσιογραφίας των esports τα τελευταία χρόνια.

Ξεκίνησε να γράφει για τα esports όταν ήταν 17 ετών και ζούσε στο πατρικό του. Η πρώτη του δουλειά στη δημοσιογραφία ήταν στο Esports Heaven, ένα μικρό μέσο εκείνη την εποχή. Τον πρόσεξαν οι μεγαλύτεροι οργανισμοί όταν βγήκε έξω και ξεκίνησε να βρίσκει και να αποτυπώνει ιστορίες από τον χώρο. Μέσα σε λίγους μήνες πήρε αρκετές πληρωμένες δουλειές και τελικά ένα αποκλειστικό συμβόλαιο με την Daily Dot (σήμερα Dot Esports).

Τον Φεβρουάριο του 2016 του προσφέρθηκε συνέντευξη για δουλειά στο ESPN και τελικά προσλήφθηκε ως ρεπόρτερ esports στον οργανισμό. Εργάστηκε εκεί για μερικά χρόνια ενώ σήμερα είναι εκτελεστικός παραγωγός στο Overcome, ένα νέο στούντιο παραγωγής ήχου και βίντεο που επικεντρώνεται σε ταινίες και σειρές ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας και podcasts αφήγησης. Το 2018 πήρε το βραβείο του καλύτερου esports δημοσιογράφου της χρονιάς από τα Esports Awards.

η αποδοχη των esports

Αρχικά, είναι εύκολα αντιληπτό ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τα esports και σίγουρα υπάρχει αυξανόμενη αποδοχή από το κοινό. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία.

O Jacob Wolf δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “Είναι δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους για κάτι που δεν καταλαβαίνουν. Όταν μετακόμισα στο Τέξας και πήρα τη δουλειά στο Dot Esports, η μητέρα μου ήταν πολύ θυμωμένη μαζί μου για ένα μήνα πριν μετακομίσω. Δεν καταλάβαινε τότε, αλλά με τον καιρό ενημερώθηκε περισσότερο για τα esports και κατάλαβε τι υπάρχει εκεί έξω.

“Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει ο κόσμος ότι τα esports είναι βιώσιμα είναι να τα δει. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που πήγαιναν σε ένα esports event με το παιδί τους και μόνο τότε καταλάβαιναν την ενέργεια και τον τρόπο που οι άνθρωποι βιώνουν τέτοιου είδους πράγματα” , σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Η δημοσιογραφία των esports έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το επαγγελματικό ενδιαφέρον τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά ζητήματα στον τομέα. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι η έλλειψη ποικιλίας θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον έμπειρο ρεπόρτερ, αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία για τους νεοεισερχόμενους να ξεχωρίσουν εφόσον καταφέρουν να ασχοληθούν με κάτι που θα τους κάνει μοναδικούς. 

“Για να κάνεις αισθητή την παρουσία σου πρέπει να είσαι ξεχωριστός και να έχεις κάτι μοναδικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πετύχει στον χώρο, πιστεύω ότι τους λείπει αυτό το χαρακτηριστικό. Θέτω ως παράδειγμα ανθρώπους όπως η Ashley Kang, είναι η μόνη που μπορεί να πάρει τέτοιες συνεντεύξεις από παίκτες, σε δύο γλώσσες, είναι πραγματικά ταλαντούχα”.

Για να δώσει μία απάντηση στο πόσο βιώσιμο θεωρείται το συγκεκριμένο επάγγελμα σήμερα, ο Wolf, βασίστηκε στην δική του εργασιακή εμπειρία, λαμβάνοντας υπόψη κι άλλους ανθρώπους που εργάζονται στο πεδίο.

“Οι μισθοί στη δημοσιογραφία των esports αυτή τη στιγμή είναι χαμηλοί για τους περισσότερους ανθρώπους. Είμαι τυχερός στις θέσεις που έχω υπάρξει τα τελευταία χρόνια να αμείβομαι καλά, αλλά αυτό έχει προκύψει μέσα από μεγάλη προσπάθεια και την προθυμία μου να κάνω τη δουλειά που άλλοι άνθρωποι δεν κάνουν.

“Οι μισθοί γενικότερα, ειδικά σε άλλες ιστοσελίδες και στο μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι βιώσιμοι και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν άλλες δουλειές εκτός της δημοσιογραφίας esports”.

Παρά τις δυσκολίες όμως, ο Αμερικανός δημοσιογράφος δεν συγκράτησε την αισιοδοξία του για το μέλλον του συγκεκριμένου επαγγέλματος που θεωρεί ότι θα βρεθεί σε άνθιση τα ερχόμενα χρόνια

“Η πανδημία έστρεψε τα μάτια στα esports όσο ποτέ άλλοτε, λόγω της ακύρωσης των παραδοσιακών αθλητικών διοργανώσεων για μήνες. Τα esports συνέχισαν να λαμβάνουν χώρα επειδή όλα γίνονται online ή ρεαλιστικά μπορούν να γίνουν online. Προφανώς δεν μπορούσα να το προβλέψω αυτό πριν από ένα χρόνο, αλλά είμαστε εδώ και θεωρώ ότι η βιομηχανία των esports θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ελπίζω ότι η δημοσιογραφία θα αναπτυχθεί μαζί της.

“Τα επόμενα χρόνια πιστεύω ότι θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι με δημοσιογραφική εκπαίδευση που θα βγαίνουν από τα πανεπιστήμια και θα εισέρχονται στον τομέα. Αυτοί θα έχουν δημοσιογραφικές δεξιότητες σε ένα βασικό επίπεδο που πολλοί άνθρωποι στα esports δεν έχουν αυτή τη στιγμή, οπότε ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα αποφοιτούν, αυτό θα συμβεί και αυτό θα δώσει κίνητρο στους ανθρώπους του κλάδου να γίνουν καλύτεροι“, συμπλήρωσε.

Ashely Kang interview with Faker, Image by Korizon

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Έχοντας παραθέσει κάποια βασικές αντιξοότητες αλλά και ευκαιρίες που υπάρχουν στον κλάδο, είναι απαραίτητο να αναφερθούν και οι δυσκολίες όπως και τα κέρδη σε προσωπικό επίπεδο για κάποιον που θα επιχειρήσει να κάνει αυτό το βήμα.

Οι δημοσιογράφοι συνήθως εκθέτουν τη δουλειά τους δημόσια και έρχονται σε άμεση επαφή με τις αντιδράσεις και τα σχόλια του κοινού, αφού οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Αυτό μπορεί να επηρεάσει αναπόφευκτα την ψυχολογία κάποιου, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο συνεντευξιαζόμενος, ο οποίος όμως παρέθεσε και την συμβουλή του για να καταφέρει ο εκάστοτε δημοσιογράφος να μην επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα σχόλια.

“To έχω συναντήσει αυτό. Όταν έβγαλα μια ιστορία σχετικά με τη διάλυση των ROX Tigers, διασύρθηκα για περίπου ένα μήνα, με αποκάλεσαν δημοσίως ψεύτη από τον οργανισμό και όλοι πίστεψαν αυτούς και όχι εμένα.

“Στο τέλος κατέληξα να έχω δίκιο, αλλά αυτό δεν αντέστρεψε ένα μήνα που οι άνθρωποι με μισούσαν και έψαχναν ακόμα και τα προσωπικά μου στοιχεία. Έχω αποκτήσει μεγάλη αντοχή σε αυτό γιατί έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορώ να το αλλάξω. Απλά συνέχισα να κάνω καλή δουλειά και οι άνθρωποι άρχισαν να με σέβονται.

“Ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να διαμορφώσεις την τρέχουσα δημόσια αντίληψη είναι να είσαι ο εαυτός σου. Είμαι το ίδιο άτομο στην πραγματική ζωή που είμαι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό δεν είναι μια συνειδητή προσπάθεια. Δεν σκέφτομαι πώς μπορώ να γίνω αρεστός αλλά πώς μπορώ να κάνω καλή δουλειά”.

Κλείνοντας, ο βραβευμένος ρεπόρτερ υπογράμμισε ότι παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν και τα προσωπικά οφέλη που μπορούν να δώσουν ικανοποίηση σε έναν δημοσιογράφο και κίνητρο για να συνεχίσει να κυνηγάει τις φιλοδοξίες του.

“Αν θέλεις οι άνθρωποι να παραμένουν ενημερωμένοι, το να γράφεις άρθρα ειδήσεων μπορεί να σε ανταμείψει. Αν σου αρέσει να αφηγείσαι ιστορίες, το να βλέπεις τους ανθρώπους να αντιδρούν θετικά σε συνεντεύξεις, αφιερώματα και ιστορίες μπορεί να σε ανταμείψει. Αν θέλεις να αλλάξεις τον κλάδο προς το καλύτερο, η συγγραφή ενός αποκαλυπτικού άρθρου ή η διεξαγωγή ερευνητικής δημοσιογραφίας μπορεί να σου κάνει πολύ καλό”, επισήμανε.

“Vedius”, ÒAzaelÓ and “Medic” appear during the live stream of the League of Legends – Mid-Season Invitational Finals at LEC live studio on May 29, 2022 in Berlin, Germany. (Photo by Michal Konkol/Riot Games)

ΣΥΝΟΨΗ

Οι ειδικοί που βρίσκονται στο χώρο εδώ και χρόνια, επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να είναι εύκολος ο δρόμος για τους φιλόδοξους δημοσιογράφους που επιδιώκουν να ακολουθήσουν καριέρα στη δημοσιογραφία των esports.

Είναι ένα αντικείμενο απασχόλησης που επί του παρόντος δεν εξασφαλίζει επαγγελματική επιτυχία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης την ύπαρξη ευκαιριών που έχουν προκύψει. Η έλλειψη καινοτομίας και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα της δημοσιογραφικής δουλειάς σε αρκετές περιπτώσεις, προσφέρουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αυτό μπορεί να θέσει τους νεοεισερχόμενους σε πλεονεκτική θέση, αν καταφέρουν να ασχοληθούν με κάτι που θα τους κάνει μοναδικούς στον τομέα.

Το μέλλον για τη δημοσιογραφία των esports είναι ευοίωνο, αλλά κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες προτού φτάσει στην κορυφή. Για να κάνει κανείς τη διαφορά είναι ανάγκη να είναι διατεθειμένος να ξεπεράσει κάθε είδους κοινωνικό άγχος και να είναι πρόθυμος να καταβάλει προσπάθεια προκειμένου να κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply